Nyfik 2.0 internet_Rityta 1.png

schema.

klockan.

datum.

18:15 - 20:00

3/11

tema 1.

Frågor från Dig om Tänder/Hälsa, Tand- och Egenvård

Seija Olsson (thyg) & Gunnar Heden (spec.tdl)

ANMÄLAN

gunnarheden@telia.com

070-618 78 33

tema 2.

CoPlant-grödor till mat & Örter som medicin

Maria Kvarnström

ANMÄLAN

maria.kvarnstrom@karlstadinnovationpark.se

070-687 96 62

18:15 - 20:00

10/11

Filmvisning 1 & samtal om: Lönsam grön tillväxt i Hagfors kommun

Roger Agné & Stefan Degerlund

ANMÄLAN

stefan.degerlund@sebrafilm.se

070 621 52 22

18:15 - 20:00

11/11

Filmvisning 2 & samtal om: Lönsam grön tillväxt i Hagfors kommun

Roger Agné & Stefan Degerlund

ANMÄLAN

stefan.degerlund@sebrafilm.se

070 621 52 22

18:15 - 20:00

17/11

Sociala företag - vad är det, för vem och behövs de?

Pia Lundberg

ANMÄLAN

info@hantverkstan.com

070-261 55 45

Hur konkretiserar och tillgängliggör vi kulturarvet?

Samuel Nilsson

ANMÄLAN

sagor.sagner@gmail.com

076-793 68 08

tidigare nyfik.

  • Tandhälsa och Allmänhälsa har samband! Speciellt för 70+

  • Ta fram din bästa idé! men det har väl nån redan gjort så det är väl ingen idé.

  • Hur skapar man en ny produkt/tjänst?

  • Idrottsarrangemang (planering, genomförande, ekonomi och folkhälsa)

  • "Livets mening är att göra så gôtt en kan"

  • Öka intresset för mer och andra värden i skogen.

  • Mat, motion och vardagshälsa

  • Öka tillgängligheten på lokalproducerad mat

varför nyfik?

“Spännande provprat tillsammans med nyfikna människor“

“Måste allt vara så jävla präktigt och allvarligt?”

utmaning.

Det startar en innovationshub på landsbygden mitt i en rasande pandemi med karantän och mötesrestriktioner som följd. (Kommer aldrig gå! Idioter!) Går det tror ni? SJÄLVKLART säger vi (Jaja, vänta får ni se!)

 

process.

Under hela 2019 gick Diamanter & Järnviljor, Testivalen på Hagfors Yran, satsningen att bli en ekonomisk förening som tåget. 1 februari firade vi genom att flytta in på vackra Nygård och anordna succén Wermlands Vinterfestival: Upptäckardagen. Hagfors Innovation Park och Snøfølk slog upp portarna med fulla lokaler och massa nyfikna människor på plats de första veckorna och Innovationshuben vi drömt om blomstrade (Vad duktiga ni är då. Måste allt vara så jävla präktigt?). Sen kom Covid-19. Massor av initiativtagare som varit på gång drog sig tillbaka, kontorsplatser behövdes inte i samma utsträckning längre och för allas skull höll vi oss allihop från fysiska möten (Se där, det borde man ju ha förstått som sagt). Vad gör man då? Ger upp (Men jisses, tagga ner lite nu. Det är redan över, varför dra ut på det?)

 

Precis som så många andra valde vi att ställa om. Det var inte lätt, men genom att tillslut börja ställa frågor som vi alltid gör i början av alla andra, nya initiativ och söka svaren tillsammans lyckades vi ändå famla oss framåt:

Hur får vi ändå möten att ske?

Hur ser vi till att Snøfølk ändå kan bli den frizon dit man kan gå med sina idéer och funderingar? 

Måste vi vara en plats (Öh, jaha? Hur hjälper det här?)

 

lösning.

Lösningen visade sig sedan i form av en mötesserie som Bengt Gustavsson testat sedan tidigare i sin karriär som förändringskonsult: Nyfik. Upplägget med ett sådant Nyfik är att man anordnar en fikastund där ett begränsat antal människor kan slänga upp en nyfikenhet man har på bordet och så diskuterar man sig framåt i ämnet (Det här låter som “mycket snack, lite verkstad” i mina öron). För att anpassa det till vårt mål med Snøfølk: Att dela den här frizonen med så många vi kan i vår del av Värmland för att hjälpa fler att kunna slå mynt av sina drömmar, valde vi att celldela oss som grupp. Varje Snøfølkare som känner sig redo kommer att erbjuda varsitt tema i höst och alla som vill är varmt välkomna att anmäla sig (med Covid-19-begränsning i antal och arrangemang) (Hmm...).

 

Vi väljer att inte ha ett konkret mål med varje Nyfik, utan diskussionen i rummet kommer att naturligt leda fram till det respektive tema “behöver”. I ett Nyfik kommer kanske fröet till ett framtida företag att börja gro, i ett annat kanske överenskommelsen blir att bjuda in en gästföreläsare eller expert till ytterligare ett tillfälle, i ett tredje kanske man kommer på att man vill på studiebesök etc. (Vilket flum. Är det Gröna-vågare det här?).

resultatet.

De här Nyfiken och diskussionerna kommer att bli tongivande för vad vi tar upp och arrangerar i nästa Upptäckardag. Det viktiga att poängtera är att det ändå inte är det målet som är relevant, utan resan dit. Vi vill få fler att hitta positiva sammanhang med nya eller nygamla intressanta personer som vi har runt omkring oss. Vi vill ge fler chansen att se att vi inte är “den där som blev kvar”, utan den som faktiskt valde att stanna kvar (Japp, där var det igång igen. Äckligt positivt. Klart jag stannade kvar, även fast det är lite drygt på juldagen på Jonte när man står där och skäms för att man “blev kvar”). Jisses så mycket ovaskat guld det finns i både vår plats och i de möten som inte ens skett än helt enkelt för att det inte funnits så många platser eller sammanhang där det kunnat ske förut.

 

Du är garanterat en av dem du med (Sääääkert?): Alla är kreativa enligt hjärnforskning (Jaha? Det visste jag inte...) =  Alla kan skapa nya saker = Ingenting är omöjligt. I vår frizon vill vi ge det här sättet att tänka och ta sig an saker möjlighet att växa oavsett det förflutna, skilda förutsättningar eller “stämplar” hos enskilda personer. Här försöker vi vara en samling öppna, nyfikna människor som vill höja blicken och se möjligheterna till något annat om vi inte är nöjda med nuet. För nej, det behöver faktiskt inte vara så jävla allvarligt hela tiden. Ibland behöver det bara vara lite ofarligt och kul. Resten och görandet kommer sen (Hmm, det kanske inte är så dumt ändå?).